zondag 3 mei 2009

Versailles of Buenos Aires?






Een tijdje geleden liepen we voorbij een gebouw waarvan de ingang meer aan het kasteel van Versailles deed denken dan aan een flatgebouw in Buenos Aires!
De foto's tonen wel de waarheid. Alleen begrepen we niet goed waarom de ingang van deze "Torre" zo overtuigend moet verwijzen naar het "oude continent". Dat is de naam die hier vaak wordt gehanteerd voor Europa. Er zullen natuurlijk mensen zijn die dit mooi vinden want alle appartementen zijn bewoond...!
Geef ons dan maar liever het museum "Collectie van Amalia Lacroze de Fortabat" in Puerto Madero. Amalia Lacroze is in de negentig en een van de rijkste vrouwen van Argentinië. Haar privécollectie is indrukwekkend en zo ook het gebouw waar alles wordt tentoongesteld. Dit gebouw heeft een dak waarvan de zonnewering automatisch verschuift met de stand van de zon zodat de kunstwerken altijd in de schaduw blijven. Ook zijn er twee verdiepingen ondergronds met onder andere een echte Breughel (de vlucht naar Egypte). Dit werk werd volledig gerestaureerd en straalt in al zijn originele glorie. Amalia Lacroze bekostigde heel het museum zelf en toont er een vierde van haar privécollectie. De rest zit o.a. in New- York en in andere steden. We kregen een rondleiding met gids en genoten erg van dit mooie initiatief. Alles werd geschonken aan de stad Buenos Aires. Er zouden nog meer werken kunnen worden toegevoegd als Argentinië zou willen verzaken aan de "invoerrechten"! Wie meer wil weten kan terecht op de overigens voortreffelijke website van het museum.
www.coleccionfortabat.org.ar

Geen opmerkingen: