woensdag 3 februari 2010

200 jaar Argentinië!!!

In 2010 is Argentinië 200 jaar onafhankelijk. Dat wordt hier natuurlijk uitgebreid gevierd. Vergeleken met de oude wereld van Europa is dit weinig maar er was natuurlijk veel meer hier. Andere (zeer intelligente) beschavingen woonden in Zuid-Amerika en kenden tijden van rijkdom en lieten prachtige getuigenissen na voor het nageslacht. De bevolking van Argentinië is jong en dus is het nuttig om hen de tijdslijn van hun land even onder ogen te brengen. Op de grote "Avenida de Libertador" zagen we ze al een paar weken werken aan een paviljoen waarvan we niet wisten wat het zou worden. Eerst dachten we aan een kunstwerk. Eergisteren deden we nog een lange wandeling en kwamen er voorbij. Het paviljoen is het resultaat van een wedstrijd die werd ingericht. Het winnend project is een lage lange constructie van hout en aluminium in balkvorm. Het geheel is omzwachteld met stroken lichtgrijs textiel met daartussen openingen. Regen en wind, zon en schaduw hebben vrij spel op het geheel waardoor de inhoud dus wel een waterdicht geheel moest zijn. Dit werd opgelost door ieder decenium van de 200 jaar voor te stellen door een witte kubus van ongeveer 1 vierkante meter waarop teksten de hoogtepunten weergeven van de geschiedenis van Argentinië.
De zijkanten worden benut om foto's te tonen die de betreffende teksten illustreren. Het geheel bevindt zich langs de drukke weg maar in het park.
Het hele jaar door worden er manifestaties gehouden met gebruik van allerlei disciplines. Alles wordt voorgesteld in piepkleine boekjes die per maand verschijnen en waarvan we het "januari" nummer gratis konden meenemen.
Op gebied van design en creativiteit worden er heel mooie initiatieven gerealiseerd in BsAs waar we heel gelukkig mee zijn.
Dit bewijst dat Argentijnen kunnen plannen, organiseren en creatief zijn. Anderzijds zijn ze zo gewend om afknappers te incasseren dat ze er niet meer van opkijken. Zo zijn er bvb een paar kubussen waar ook beelden op te zien zijn (met ingebouwde beeldschermen) blijkbaar niet helemaal waterdicht. Het mag hier dan niet zo dikwijls regenen maar wel des te harder en dus heeft men het videoscherm afgeplakt tot nader orde om verdere schade te voorkomen.
Iets wat ons ook verrast bij veel activiteiten is de melding dat ze NIET doorgaan in geval van regen. Dat wil dus zeggen dat alles in gereedheid wordt gebracht en bij regen gewoon wordt afgelast. In België gaat het dan door in de tent maar hier wonen zoveel mensen dat geen enkele tent groot genoeg is. Veel manifestaties zijn gratis en dus vraag ik mij af hoe de afspraken verlopen bij regenweer. Krijgen de artiesten toch hun geld of hebben ze gewoon pech en krijgen ze niets...
De Argentijn is flexibel... horen we dikwijls zeggen en ik denk dat het waar is. (geen foto wegens geen camera bij)

Geen opmerkingen: