vrijdag 27 februari 2009

Levend Licht! 4






Morgen vertrekken we voor enkele dagen naar een kustplaats op 400 km van BsAs samen met een bevriend Argentijns koppel. We zullen zo onze blikken op het land wat verruimen. Ondertussen Spaans oefenen en verder gewoon genieten van wat er komt. Argentinië is zo groot dat we nog jaren zoet zijn om het te verkennen. Soms denk ik, waarom zijn we niet vroeger naar hier gekomen... maar vroeger was het gewoon niet aan de orde. De puzzel klikt ineen en we maken er het beste van... Tot binnenkort met een verslagje over "Pinamar" aan de Atlantische oceaan!


Levend Licht! 3






We kennen al goed onze weg in de stad maar lopen met plezier nog eens verloren. De straten zijn erg lang en bieden altijd onverwachte plaatsen. Er is heel veel nieuwbouw sinds de crisis van 2002. Architecten hebben een goede smaak en bouwen mooie panden waar aandacht is voor goede afwerking. In een gebouw van meerdere appartementen is er een overvloed van gemeenschappelijke accomodatie. Zonneterras, sauna, vergaderzaal, zwembad en barbecue zijn bijna standaard. Allemaal plaatsen waar mensen mekaar ontmoeten. We kijken nog uit naar een definitieve verblijfplaats maar de tendens van de prijzen zou dalend zijn. Dus nog wat afwachten ligt nu wel voor de hand...

Levend Licht! 2






Na het werk is iedereen onderweg en is de stad enorm druk. Als je het als buitenstaander kan beleven is het wel aangenaam om waar te nemen. We hebben meer tijd en "moeten" niets. Tijdens je loopbaan denk je daar niet aan, gelukkig maar anders zou je je werklust weleens kunnen verliezen. De efficiëntie ligt hier wel een stuk lager dan in Europa maar de lonen ook. In de restaurants zien we dikwijls heel wat personeel voor weinig klanten. Maar je wordt er wel goed bediend. De zon maakt de mensen beter gezind en ze zien er ook beter uit. Alhoewel ook veel mensen op zichzelf zijn is er niet die droevige eigenzinnige plantrekkerij. Je ziet hier veel meer solidariteit onder de mensen. Meer begroetingen, gesprekken op straat enz...

Levend Licht !






Binnen een paar weken geef ik een workshop voor "Vlamingen in de wereld"(V.I.W.) over fotografie. Bedoeling is een opdracht te geven waarvoor iedereen foto's maakt en daarna de foto's in groep te bespreken. Het thema van de opdracht is "Levend Licht"met vrij onderwerp. Bij wijze van voorbeeld heb ik een aantal foto's gemaakt met een laagstaande zon die de stad op een goede manier in het licht zet. Op een paar uur tijd kan je hier prachtige beelden maken in de stad. Het licht is er altijd mooi en de zon is een bron van leven voor ieder fotograaf! In de vooravond bruist de stad van activiteit. De winkels zijn open, iedereen is buiten, taxis rijden af en aan, joggers, wandelaars zijn actief. Mensen zitten op het gras in de parken, hondenwandelaars komen terug van hun laatste wandeling enz...
Hierbij enkele beelden...

woensdag 11 februari 2009

ter info



Nu er minder nieuws is over onze activiteiten geef ik jullie even onze infobalie mee waardoor we op de hoogte blijven van ondermeer:
- de valutakoersen 
- datum, uur en agenda
- weerprognose voor een week
- rekenmachine
- woordenboek
- verklarend woordenboek
- beursstanden (momenteel beter niet bekijken)
- google zoekmachine
- beschikbare muziek in de computer gedownload
- regionale TV zenders
- een schuifpuzzel
- een post-it blocnote

Dit alles komt te voorschijn met 1 muisklik op het veelzeggende icoon "Dashboard".
Verder zijn er de radioprogramma's van België en nieuwsuitzendingen via sateliet.

En natuurlijk jullie mails, chats en skype-gesprekken.
Ziezo, dat was het voor vandaag.
Tot binnenkort,

Luc en Marleen

maandag 9 februari 2009

Nog nooit gezien !!!





Een bed in een hotel....ok
Een restaurant in een hotel....ok
Maar een bed in een restaurant zagen we nog nooit !!!
Toen we na het eten in restaurant "Gardiner" in Buenos Aires aan de rivier nog iets wilden drinken in de tuin viel ons oog op twee grote bedden opgesteld in een mooi prieel van de tuin.
Blijkbaar bedoeld om een siesta te doen na een zware maaltijd...
Kinderen zijn niet toegelaten in dit gedeelte van de tuin. Het bed is niet bedoeld als trampoline dus. Moet kunnen!

woensdag 4 februari 2009

AYSA: Waterwerken van Buenos Aires 4




Wat we niet wisten is dat het belangrijkste (onzichtbare) deel van het complex, nml. de leidingen en enorme buizen werden vervaardigd door "Belgische" staalfabrieken.
Zo zijn we dan toch ook voor een stukje vertegenwoordigd in BsAs. Al is het niet altijd te zien, zonder water kom je hier niet ver. De Argentijnen zijn gek op douches en badkamers waar ze een aanzienlijk deel van hun tijd in doorbrengen. Straten en stoepen worden gepoetst met water.
Voor het gebouw der waterwerken werden ook regelmatig prachtige affiches ontworpen. (zie foto)

AYSA: Waterwerken van Buenos Aires 3



Sinds 1894 moet elk nieuw product of model dat in aanraking komt met het (drinkbaar) leidingwater van BsAs worden goedgekeurd door de diensten van de waterwerken. 1 exemplaar wordt als model bewaard waarna de productie de goedkeuring krijgt bij wijze van een stempel!

AYSA: Waterwerken van Buenos Aires 2



Het enorme complex werd aan de buitenkant versierd door meer dan 300 ornamenten in geglazuurd terracota van de Britse firma "Royal Doulton". Deze werden in Engeland vervaardigd en genummerd en als een grote puzzel verscheept naar Buenos Aires waar ze vakkundig werden geplaatst en tot vandaag te bewonderen zijn.

AYSA: Waterwerken van Buenos Aires





Tijd voor een beetje geschiedenis. In 1870 werd de watervoorraad van BsAs te beperkt voor het destijds half miljoen inwoners (nu 11 milj.). De regering gaf toen opdracht aan een aantal projectontwikkelaars om een gebouw te ontwerpen waar een" grote" watervoorraad konden worden gehuisvest. Er werd uitdrukkelijk gevraagd om een nieuw gebouw met een  grote uitstraling te voorzien om aan de bevolking te tonen dat hygiëne een bijzonder aandachtspunt was voor het land. De Engelsen haalden de opdracht binnen en namen ze nogal letterlijk wat de uitstraling betrof. Een Zweeds ingenieur Carlos Nystromer was de bedenker samen met de Noorse architect Olaf Boye en het Engelse bedrijf "Parsons en Bateman". Het gebouw zou 12 metalen tanks herbergen over drie verdiepingen met een totaal van 72.000.000 liter water! AYSA beslaat een volledig huizenblok met 90meter gevelzijde per kant. De muren onderaan hebben een dikte van 1.80m. De tanks worden gedragen door 180 stalen kolommen die op zes meter van elkaar werden geplaatst. De bouw werd gestart in 1887 en voltooid in 1894. Er werd permanent gewerkt door 400 arbeiders. Sinds 1987 werd het gebouw erkend als nationaal historisch erfgoed. De bouwstijl leunt aan bij die van het(oude!) justitiepaleis van Antwerpen. Buenos Aires was hiermee de eerste stad in heel Amerika (Noord+Zuid!) met stromend water...

maandag 2 februari 2009

Overdag nog warm,'s morgens wat frisser!

De temperatuur 's morgens is hier wat aan het dalen. Tussen 20° en 25°c is nu normaal maar overdag kan het nog oplopen tot 30°C. Deze thermometer liegt er niet om. Zomer is hier wel degelijk zomer! 
Hopelijk krijgen jullie dit weertje nu ook eens in België in juni, juli en augustus...


straatnamen!



Omdat de straten in BsAs erg lang kunnen zijn, in tegenstelling tot de zopas besproken "pasajes", is het erg nuttig om op ieder kruispunt de dwarsstraat te vinden. Dus staat er op minstens 1 hoek van elk kruispunt een bord dat de twee straten aangeeft en de huisnummers van het blok dat je inrijdt. Ieder blok bestaat uit honderd nummers. Als de nummering niet uitkomt met het aantal gebouwen in de straat, worden er nummers overgeslagen om op het eind van het blok net op een honderdtal uit te komen. Dit alles is zeer praktisch voor wie de weg zoekt in BsAs. Ik denk dat op deze manier veel verkeersongevallen worden vermeden. Ook de huisnummers in de straat zijn alom aanwezig en duidelijk leesbaar. De afstanden worden ook uitgedrukt in "blokken". Het is "slechts twee blokken hiervandaan","12 blokken rechtdoor en dan het 2de blok rechts", enz... 

zondag 1 februari 2009

Liefdesverklaring of statement!



In iedere grootstad zijn graffiti een probleem. Ook in Buenos Aires verknoeien ze soms de mooie gevels door smakeloze tags en raar gespuit. Maar soms kan het ook zeer mooi zijn zoals deze liefdesverklaring met data of een duidelijke boodschap van een of andere organisatie...

Pasaje "Del Correo"




Terug in onze eigen wijk "Recoleta" zijn we hier nog een lekkere capucino gaan drinken. Het straatje huisvest nog verschillende goeie restaurants die we eens zullen proberen in de toekomst.
Er zitten ook een paar designwinkeltjes... De architectuur spreekt voor zich, gewoon heel mooi...

Pasaje Dellepiane


Dicht bij pasaje "Del Carmen" ligt "Dellepiane". In deze koffiebar zijn we niet geweest maar de gevel is wel de moeite. In het straatje hadden buren een barbecuefeestje. Aangezien de stille sfeer op zaterdagnamiddag hebben we de mensen niet willen storen voor foto's. We hebben de herinnering meegenomen.

Meer "Pasaje"'s in BsAs






Door pasaje "Bollini" werd onze nieuwsgierigheid gewekt om meer "pasajes" te bezoeken. Vandaar een lange wandeling langs een aantal straatjes die van niets naar nergens lopen. Er is haast geen verkeer en ze verbergen meestal een of andere gevel, restaurant, of winkel die de moeite waard zijn... Ze liggen wel niet in dezelfde buurt maar zoals ik al zei wordt de stad kleiner voor ons en een paar kilometer meer of minder maakt ons niet uit.
In pasaje "Del Carmen" ontdekten we "La Robla", een volksrestaurantje om van te snoepen. Vooral befaamd voor zijn visgerechten. We aten er heerlijke scampis gemarineerd in een pikant sausje en...MOSSELEN, ja Argentijnse van "Mar de la Plata" met look en peterselie. Daarbij een flesje frisse witte huiswijn en wat brood. Als dessert nog een citroentaart "de la casa". Meer moet dat niet zijn. Leuk, lekker en gezellig! BsAs op zijn best!